Vaikuttaako musta joutsen kulutustottumuksiimme?
 • Artikkelin kommentit:6 kommenttia

Vaikuttaako musta joutsen kulutustottumuksiimme?

Kuinka usein pysähdyt pohtimaan kulutustottumuksiasi, sitä miksi kulutat miten kulutat? Vaikka maailman ylikulutuspäivä onkin joka vuosi yhä aikaisemmin, ja maailmassa tuotetaan kaikkea autoista muovipilleihin joka päivä enemmän kuin edellisenä päivänä, on myös kasvava ryhmä kuluttajia tekemässä kulutuspäätöksiään yhä harkitsevaisemmin.
Viime vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli 5. huhtikuuta, mitä veikkaat mikä se on tänä vuonna? Tuleeko koronavirus vaikuttamaan siihen lykkääntyykö päivä odotettua myöhemmäksi? Koronaviruksella on huomattu olevan näkyviä vaikutuksia luonnon tilaan. Maailman ihmismäärän ja tehotuotannon kasvaessa käsi kädessä luonto kautta maailman on laitettu koetukselle. Musta joutsen tuli ja teki stopin. Tulevaisuuden tutkimusta käsittelevissä opinnoissani olen törmännyt mustaan joutseneen aina aika ajoin, mutta tämä joutsen taisi yllättää meistä melkein jokaisen. Ja se ahdistaa, ihmistä ahdistaa ja pelottaa kun jokin ei ole täysin hallittavissa. Koronavirus on totta vieköön ikävä ilmiö, mutta kuuluu luonnon monimuotoisuuteen.

Muuttuvatko megatrendit?

Saimme juuri Sitralta uudet megatrendikortit, meneeköhän korttipakka uusiksi mustan joutsenen vierailusta?  Pohditaanpa tätä korttipakan kolmen ensimmäisen kortin osalta.

 1. Työn murros vs. toimeentulon varmistaminen

No, yllättävä muutos sen kuin vahvistaa tätä jännitettä. Työn murros jouduttuu vahvistuneessa muutostilassa. Kaikki tapahtuu odotettua nopeammin ja kekseliäisyydelle on tavallistakin valtavampi kysyntä. Teknologian kehityksen lisäksi jokainen toimiala ja yhteiskunta on ravistelun kohteena. Vaurauserojen kuilu luultavasti sen kuin syvenee, jos ongelmaan ei puututa syvällisemmin yhteiskunnallisella tasolla.
2. Kulutuskulttuuri vs. riittävä on tarpeeksi
Nyt ollaan asian ytimessä. Ympäristötietoisuus kasvaa, mutta silti kulutus lisääntyy. What? Why? Vessanpaperinkulutus ainakin. Haha. Tiesitkö, että suomalainen kuluttaa keskimäärin viisi kertaa enemmän kuin keskiverto intialainen ja kaksikymmentä kertaa enemmän kuin keskiverto bangladeshilainen. Yep! Ei jää montaa arkkia hamstrattavaksi enää heille kun suomalaiset ovat omat ostoksensa tehneet. Tähdätään siihen, että kulutetaan jatkossakin, mutta kulutetaan mieluummin palveluita, muuta aineetonta, ja kierrätettyä, kuin uutta materiaalia. Maailma kiittää. Välttämättömien hankintojen kohdalla suositaan ensisijaisesti kestäviä ja muutoinkin ekologisia ratkaisuja.
3. Kiertotalouden merkitys kasvaa
Jakamista, liisaamista, korjaamista ja uudelleenkäyttöä, tekniikka avuksi valjastettuna. Oon nykyään ihan fiiliksissä, kun keksin tavan hyödyntää jotakin vanhaa uudella tavalla, saati että onnistun korjaamaan jotakin niin, että roskiksen sijaan se jokin pystyy olemaan hyödyllinen vielä jatkossakin. Vaikka olen onnistunut jo vuosia hankkimaan yhtä sun toista kierrätettynä vaatteista huonekaluihin, tulee turhan helposti vielä nykyäänkin tarpeen edessä ensimmäisenä mieleen ajatus ostaa sitä sun tätä uutena. Joskus käytetyn etsiminen voi viedä enemmän aikaa, kuin kaupasta uuden hakeminen, mutta onko meillä oikeasti mihinkään niin kiire? Tässä naapurikateuden luvatussa maassa fiilistelen toki myös sitä, että meidän jätehuoltolasku on pienempi kuin naapurilla, jonka sekajäteastian roska-auto käy tyhjentämässä puolet useammin kuin meidän. Minä tyttö se ostan harkiten ja roudaan kahdeksan eri jätteille tarkoitettua astiaa kuuliaisesti kierrätyspisteelle. Ja kyllä, pysähdyn matkalla tankkaamaan bensa-autoni. Nopealla laskutoimituksella se kai oli silti fiksua, koska olisimme autoilleet ruokaostoksille kuitenkin. Olemme vähentäneet kahden ihmisen ja kahden koiran taloudessamme kahdesta autosta yhteen, mutta toistaiseksi nollaan vähentämisestä ei kuulemma edes neuvotella. No ainakin yritin. Seuraavaksi voisin ottaa asiakseni omaksua paremmin lainaamista ja yhteisomistamista.

Kierrättämisessä on vain mielikuvitus rajana

Olemme pyöritelleet ideaa Dirty Hippies -putiikista vuosia, mutta päätös sen toteuttamisesta ja itse toteuttaminen meni hivenen kiireen puolelle. Pyrimme siitä huolimatta hankkimaan putiikkiin kaiken niin pitkälti kuin mahdollista arvomaailmamme mukaisesti ja näin ollen kierrätettynä. Helpommalla olisimme selvinneet monta kertaa klikkaamalla verkkokaupasta kotiin toimituksen, mutta sen sijaan haalimme läheisyydestämme kalusteita, työkaluja ja tarvikkeita käytettyinä. Putiikissamme uuden elämän ovat saaneet muun muassa  isovanhempieni kodista tullut lipasto, hattuhylly ja vaatetangot, Eevan anoppilan salin vanhat lattialistat, joista puolisomme askartelivat meille persoonalliset tuotehyllyt ja äitini ja ystäväni kasveistaan meille poikkaistut pistokkaat. Isovanhempieni komeroista uusiokäyttöön on kerätty vanhat pöytäliinat, pyyheliinat, kangastilkut ja verhot – niistä syntyi Eevan anopin taitavissa käsissä meille Dirty Hippies –kangaskasseja, kestohedelmäpusseja ja kestotiskirättejä. Eeva on äitinsä kanssa taiteillut vanhoista kankaista valikoimaamme supersiistejä hiusdonitseja.

Paremmat valinnat

Koko valikoimamme perustuu ekologisten tuotteiden suosimiseen. Suurin osa tuotteistamme on kotimaisten pientuottajien itse käsin valmistamia. Koko kodin- ja kosmetiikkatuotteiden valikoima on vegaaninen, joten sinun ei tarvitse jokaisen tuotteen kohdalla pysähtyä sitä varten tutkimaan INCI-listoja, olemme tehneet sen työn puolestasi. Haluamme näin tarjota sinulle luotettavan ja nopean tavan tehdä tarvittavat hankinnat. Tiesitkö muuten, että valikoimastamme löytyy maailman pisimmälle kehittynein kasvipohjainen bambuhammasharja, Geisha Shaver eli upea ruusukultainen kestosheiveri ja teippiharjan korvaajana suursuosion saavuttanut nukkaharja.
Jaarittelultani en nyt päässyt vielä vastaamaan alkuperäiseen otsikkooni jonka olin muotoillut näin “mitä tarkoittaa zero waste?”, mutta olkoon tämä alustus sille.
Palataan asiaan, voit sillä välin opiskella aihetta itsenäisesti vaikkapa täältä.
ps. jos sun on vessapaperi loppu, ja joudut puhdistamaan pyllyn vesipesulla, niin meidän valikoimasta löytyy siihen hommaan avuksi hoitavat ja puhdistavat suolasaippuat

Kuolleemeren Muta -suolasaippua on ekologinen valinta. Kartonkipakkauksen voi kierrättää ja saippua kestää pienen ikuisuuden! Saippua on valmistettu täysin luonnonmukaisista raaka-aineista käsityönä Nurmijärvellä.
 
-Minttu
 

Tällä artikkelilla on 6 kommenttia

 1. Melissa Laitakari

  Joo, kuolleenmeren tuotteet ovat ekologisia mutta näiden tuotteiden vuoksi kuollutmeri on alkanut tuhoutua. Valinnat ovat tärkeitä ja aina kannattaa etisä ekologisia ja eettisiä vaihtoehtoja, mutta aina suuressa mittakaavassa ei ole niin kovin hyvä juttu. Koska meidän pitää vähentää uuden tuottamista, koska se on ainoa tapa luonnolle.
  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  1. Dirty-hippies

   Moi Melissa! Kiitos osallistumisesta keskusteluun! Tämä herätti oitis mielenkiintoni, olisiko sinulla vinkata jokin hyvä lähde joka käsittelee aihetta? Olen ymmärtänyt, että Kuolleenmeren kuivuminen johtuu veden vähenemisestä, mm. siitä ettei Jordanjoesta valu enää kuin minimaalinen murto-osa aikaisemmasta ja siitä miten sadevesi liuottaa meren uomia tukkineita suolakiteitä. Tästä syystähän suunnitteilla on ollut esim Punaisen meren ja Kuolleenmeren kanavoiminen yhteen. Jotkut tutkijat taas ovat olleet sitä mieltä että meren rakenne on sellainen, että se elää ja muuttuu, mutta ei häviä niin kauan kuin maapallo on tällaisenaan olemassa. Muutoksia kuitenkin on tapahtunut. -Minttu

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi

  Veikkaan, että korona tulee muuttamaan maailmaa myös positiivisesti – tai näin ainakin kovasti toivon!

 3. Melissa Laitakari

  Kuolleenmeren tuotteet ovat ihania ja ekologisia, ongelma on siinä vain se, että kuollut meri alkaa olla tosiaan kuollut. Koska kosmetiikkateollisuus käyttää kuolleen meren suolaa paljon, on meri alkanut kuivua.
  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

 4. tuulanneli

  Kyllä korona pysäyttää meitä! Monessa asiassa tulemme muuttamaan toimintatapojamme. Mielenkiintoiset kuukaudet ja loppuvuosi meille on edessä!

 5. Marjo

  Minä uskon, että aika koronan jälkeen tulee olemaan ihan erilainen kuluttamisen suhteen kuin mitä sitä ennen. Maapallo voi todella pahoin ja kuin tilauksesta tuli “virus”, joka pysäytti tehtaat, laski CO2 päästöjä, kirkastutti veden jne. Uskon, että jatkossa tulemme miettimään tarkemmin esim. matkustamista toiselle puolelle maapalloa kokouksen vuoksi. Olemme tehneet nyt jo viikkoja etätöitä ja säästämme näin aikaa sekä myös maapalloa. Ihan varmasti myös kuluttamisemme tulee muuttumaan, Olen itse jo pitkään tehnyt erittäin harkitusti ostoksia ja nyt en ole ostanut kuin ruokaa pariin kuukauteen. Toivon, että koronakriisi myös opettaa meille jotain siitä miten voimme kohdella maapalloa.
  Joskus jos/kun saamme taas liikkua täytyy tulla kurkistaman teidän Turun myymälään.
  https://styleheaven-marjorie.blogspot.com/

Vastaa