Miksi emme myy ultrapikamuotia?

Miksi emme myy ultrapikamuotia?

Ultrapikamuoti on viime vuosina noussut muodin maailmassa ilmiöksi, joka on muokannut kulutuskäyttäytymistämme ja vaikuttanut koko vaateteollisuuteen. Nyt ilmiö puhututtaa myös secondhand -maailmassa. Oma taustani on vahvasti kaupallisella alalla ja olen vuosien varrella tehnyt töitä myös pikamuodin parissa. Muotiteollisuus ja sen ongelmat onkin yksi aihealue josta jaksaisin puhua loputtomiin.

Olemme itse tehneet Dirty Hippiesin valikoiman osalta päätöksen kieltää ultrapikamuodin myynti jo syksyllä -22. Tässä postauksessa haluan jakaa ajatuksiani tuon päätöksen takana ja koota pienen tiivistelmän ilmiöstä, joka kantaa mukanaan lukuisia ongelmia niin ihmisoikeuksien, ympäristön kuin tuotteiden laadunkin osalta.

Ihmisoikeuksia rikkovissa olosuhteissa tuotettu muoti

Ultrapikamuodin perimmäinen ongelma piilee sen tuotanto-olosuhteissa. Halvan työvoiman käyttö on keskeinen tekijä, jonka avulla yritykset pystyvät tarjoamaan vaatteita lähes naurettavan halpaan hintaan. Valitettavasti tämä tarkoittaa usein työntekijöiden hyväksikäyttöä, heikkoja työoloja ja riittämätöntä palkkaa. Monet ultrapikamuotia tuottavat tehtaat sijaitsevat maissa, joissa työntekijöiden oikeuksia ei kunnioiteta, ja he joutuvat työskentelemään vaarallisissa olosuhteissa ilman kunnollisia turvatoimia tai työterveyspalveluja. Sen lisäksi, että suurin osa vaatteidemme tekijöistä ei ansaitse tarpeeksi elämisen perusedellytysten kattamiseen, on suurin osa tekstiilityöntekijöistä naisia. Clean Clothes Campaign -raportin mukaan naiset, jotka työskentelevät tekstiilitehtaissa, joutuvat usein verbaalisen ja fyysisen väkivallan sekä seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Ultrapikamuotiteollisuus edistää siis osaltaan naisten ja tyttöjen hyväksikäyttöä ja vahvistaa sukupuolten epätasa-arvoa.

Ympäristöä kuormittava tuotantoprosessi

Toinen merkittävä huolenaihe on ultrapikamuodin valtava ympäristökuormitus. Tekstiilituotanto on jo itsessään yksi suurimmista saastuttajista maailmassa, mutta ultrapikamuodin liiketoimintamalli vie tämän aivan uudelle tasolle. Nopea tuotantotahti ja halpojen materiaalien käyttö johtavat suureen määrään päästöjä. Tehtaiden tuottamat jätevedet ja kemikaalit saastuttavat vesistöjä ja maaperää,  hiilidioksidipäästöistä puhumattakaan. Tämä kaikki tapahtuu samalla, kun valmistajat ja jälleenmyyjät houkuttelevat kuluttajia ostamaan yhä enemmän ja enemmän vaatteita, jotka usein päätyvät nopeasti kaatopaikoille.

Vaateteollisuuden kemikaalikuorma

Ultrapikamuodin tuotteissa käytettävät materiaalit ja väriaineet sisältävät usein vaarallisia kemikaaleja. Kemikaaleille altistuminen ei rajoitu ainoastaan valmistusprosessiin, vaan ne jäävät usein myös lopputuotteeseen. Kemikaalien vaikutukset ovat haitallisia kuluttajille, ympäristölle ja ennen kaikkea tuotteiden valmistajille.

Heikko laatu, kierrätyskelvottomuus ja kopiointi

Nopea tuotantotahti ja halpojen materiaalien käyttö tarkoittavat, että vaatteet eivät kestä kulutusta. Ne kuluvat nopeasti, menettävät muotonsa ja värinsä pesussa, ja usein ne hajoavat jo muutaman käyttökerran jälkeen. Tämä ei ole pelkästään turhauttavaa kuluttajille, vaan myös ympäristön kannalta ongelmallista. Tuotteet ovat usein niin heikkolaatuisia ettei niitä voi kierrättää tai uusiokäyttää.

Muiden ongelmien ohella ultrapikamuotiyritykset ovat myös tunnettuja mallistojen kopioimisesta muilta toimijoilta. On sanomattakin selvää että mallistojen kopiointi on moraalisesti arveluttavaa, mutta lisäksi käytäntö vääristää luovuuden ja oikeudenmukaisuuden periaatteita. Suunnittelijat ja brändit, jotka investoivat aikaa ja resursseja mallistojen luomiseen, joutuvat usein ultrapikamuodin hampaisiin, kun heidän luomuksensa kopioidaan nopeasti ja myydään halvalla massamarkkinoille. Tämä ei ainoastaan vie arvostusta ja rahallista korvausta alkuperäisiltä tekijöiltä, vaan myös vääristää kuluttajien suhtautumista suunnittelutyöhön.

Ultrapikamuodin kieltäminen ja sen valvominen

Ultrapikamuodin haitat ovat saaneet aikaan keskustelua siitä, tulisiko kyseisten tuotteiden myynti kieltää secondhand -myymälöissä kokonaan.  Me tarjoamme ainostaan täyden palvelun myyntijaksoja, mikä tarkoittaa sitä, että jokainen tuote kulkee tiimimme käsien kautta ennen kuin se päätyy myyntiin. Emme hinnoittele myyntiin tuotteita, joiden laatu on heikkoa tai jotka ovat tunnettuja ultrapikamuotimerkkejä. Kokemuksemme mukaan asiakkaamme kunnioittavat tätä kieltoa hyvin, mutta toisinaan joudumme blokkaamaan myyntiin tuoduista tuotteista vaatteita tai asusteita, jotka todennäköisesti ovat ultrapikamuotia.

Kuinka tunnistamme ultrapikamuodin?

Ultrapikamuodin tuotteet tunnistaa usein heikkolaatuisesta materiaalista, huolimattomasta viimeistelystä ja usein valitettavasti myös vahvasta kemikaalin tuoksusta. Nämä ominaisuudet ovat selkeitä merkkejä siitä, että tuote on valmistettu kiireessä ja halvalla, välittämättä tuotteen turvallisuudesta.


Eettinen vastuu

Vaikka prosessimme ei ole täysin aukoton, haluamme osaltamme viestiä ultrapikamuodin haitoista ja eettisistä ongelmista. Emme missään nimessä halua tukea toimintaa, jonka voi rinnastaa moderniin orjuuteen. Haluaisin uskoa, että tietoisuuden lisääminen ja pienten vastuullisten valintojen tekeminen ovat avainasemassa ultrapikamuodin haittojen vähentämisessä.

Juttelin asiasta viime kesänä myös YLE:n kanssa, haastattelun voi kurkata täältä.

Loppukaneettina viedä todettakoon, että kirppikset ovat täynnä upeita, uniikkeja ja hinta-laatusuhteeltaan loistavia löytöjä, mitä tarvetta ultrapikamuoti siis lopulta edes palvelee?

 

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.